Politika

Na sastanku Trilateralne komisije u Beogradu učestvovali su lideri iz regiona

Beograd- Na sastanku Trilateralne komisije u Beogradu učestvovaće nekoliko lidera iz regiona, a biće i predstavnika Kosova, iako predsednica Jahjaga neće doći.
Tahir Hasanovic

Nekoliko lidera iz regiona učestvovaće za vikend u Beogradu na sastanku evropske grupe Trilateralne komisije na kojem će se raspravljati i o Zapadnom Balkanu i Srbiji na putu ka EU.
Kako je za agenciju Beta rekao Jovan Kovačić, predsednik srpske nacionalne grupe Trilateralne komisije, zvanični deo skupa u subotu 1. novembra otvoriće premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, prema rečima Kovačića, neće doći na sastanak, ali će na skupu učestvovati neko od predstavnika Kosova.

Od lidera regiona dolazak su potvrdili predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Crne Gore Milo Đukanović, a očekuje se dolazak i predstavnika Federacije BiH, rekao je Kovačić.

Pored Vučića na sastanku bi, iz Srbije, trebalo da učestvuje i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na otvaranju će govoriti i predsednik evropske Trilaterale i bivši predsednik Evropske centralne banke Žan-Klod, Triše, kao i Jovan Kovačić, u ime zemlje domaćina.

Učešće na skupu u Beogradu su potvrdili i predsednik banke Goldman Saks Piter Saderland, član Senata parlamenta Italije Mario Monti, savetnik Goldman Saksa i bivši češki ministar Vladimir Dluhi, poslanik Bundestaga Mihael Fuks, guverner Nacionalne banke Belgije Luk Koen.

Sastanak se održava u beogradskom hotelu „Kraun Plaza“ do 2. novembra i zatvoren je za javnost, a u šest panela će se razgovarati o Zapadnom Balkanu, tekućim problemima, vizijama za budućnost, energetici, Srbiji na putu ka EU, Ukrajini.

Trilateralna komisija, ustanovljena 1973. sa ciljem da podstakne dijalog između Evrope, SAD i Azije, okuplja uticajne pojedince iz oblasti biznisa, finansija, diplomatije i politike iz svih delova sveta.

Srpska nacionalna grupa u Trilateralnoj komisiji postoji od 2013.

Izvor